dijous, 15 de desembre del 2011

El Museu de Terrassa

Jose Cotano Cansado, 4tA
El dia 25 de novembre vam anar d'excursió a Terrassa al Museu de Ciència. Abans el museu era una fàbrica i les dones havien de portar un mocador al cabell perquè si no s'enganxaven el cabell i podien arribar a morir. Tots els que treballaven allà havien de portar un davantal sinó s'embrutaven i llavors cada dia haurien de netejar la seva roba cada dia.
Si faltaves un dia t'acomiadaven. I també si estaves malalt ja et podies morir perquè pagaven poques pessetes. Als homes els pagaven més que a les dones però no es diferenciava molt. Les dones treballaven en la part baixa de la fàbrica en la part on teixien. La monitora ens va ensenyar el carbó dolent i el bo. Em va dir que jo seria el que revisava tota la fàbrica i després ho deia al que pagava i li pagava una pesseta menys! Va ser el més divertit del món aquell dia!
Luisa, 4t A
El dia 25 de Novembre vam anar al museu de ciències a Terrassa, i vam haver de portar: un davantal i ningú sabia per a què el faríem servir. Però a mi el que més em va agradar va ser que vam haver de pagar...10 euros, però abans els que treballaven a la fàbrica només els pagaven 1 pesseta. Vam veure les màquines de cosir, de rentar la llana... Ah! i les mines d'on treien el carbó i també la màquina de vapor. I els nens a partir de 6 anys havien de pujar a unes xemeneies molt altes, de 35 metres d'alçada i no baixaven fins que tota la xemeneia estava completament neta. Després vam tornar a l'escola.
Erik, 4t A
Arribem al matí, mirem uns invents i també uns cotxes i avions, esmorzem i tornem als invents i coses antigues. Va passar una estona de mirar coses antigues i invents i ja era la una. Mengem i tornem al treball i ens posem els davantals. Ens van fer unes fotografies com si fóssim treballadors i a cada un ens assignaven un treball. Jo era un mecànic, el Yue, el Teo i l'Agustin eren mecànics de la burra. El Javier era el que tirava el carbó al foc, l'Hicham era el carboner i l'Oscar era un xivato de l'amo.
Sara, 4t A
Divendres, 25 de novembre, els alumnes de 4t.A i 4t.B vam anar al Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa. Vam veure moltes coses, com per exemple com treballaven abans, què feien, com ho feien, etc. Ens ho vam passar molt bé perquè a més d'això vam veure quins invents feien servir en aquella època i eren molt vells. Era tan divertit veure el seu aspecte! També vam saber que com abans això era una fàbrica els que treballaven sempre que arribaven tard els acomiadaven del treball. Però els que aconseguien seguir en la fàbrica al mes els pagaven 24 pessetes. I encara així ells s'aguantaven. I els professors ens van dir que els nens a partir dels 4 anys ja treballaven en les fàbriques. I els més petits anaven a la xemeneia i la netejaven amb una cosa que els donaven. S'embrutaven molt però ells per poder menjar ho feien tot. Tothom era molt pobre perquè els pagaven molt poc, però el que més cobrava era el que li deia al propietari de la fàbrica si els treballadors arribaven tard, si parlaven... Ens ho vam passar molt bé perquè vam aprendre moltes coses del que feien en aquesta fàbrica.
Marta, 4t A
Les classes de 4tA i 4tB vam anar a un museu de Terrassa que abans era una fàbrica. Ens van ensenyar moltes màquines i molts cotxes antics. Ens van ensenyar tot el museu i ens van fer treballar de mentida, va ser molt divertit perquè teníem a la Carme que, com havia estat en el museu moltes vegades, ens podia guiar. Les noies havíem de posar-nos un mocador en el cap i els nois en el coll. Vam veure moltes classes de carbó, m'ho vaig passar molt bé. Vam mirar moltes coses i moltes coses molt divertides. Les noies, si no ens posàvem un mocador, les maquines ens agafaven el cabell i ens tallaven el coll. Només tenien unes sabates per als diumenges i els altres dies que treballaven.
Oscar, 4t A
Vam anar al museu de la ciència de Terrassa. Abans de que sigui un museu va ser una fàbrica, vam veure molts invents per exemple, com cosien, com eren els cotxes d'abans, les motos...
Jo vaig anar amb el Javier, vam jugar a un joc que es jugava així: la monitora o monitor et deia quin treball feies, en Javier va ser el que convertia el carbó en vapor i jo vaig ser el xivato que era el que pegava als treballadors i també era el que li deia a l'amo de la fàbrica qui treballava i qui no.
Ho sabia per uns treballadors que anaven mirant i quan veien que no treballaven ho deien al xivato el xivato ho deia a l'amo i l'amo els acomiadaria.
Samuel, 4t A
Vam anar a un museu que abans era una fàbrica. Hi vam anar el 25 de Novembre i hi vam a anar les 2 classes. Vam veure la primera avioneta, moltes motos antigues, Vaig anar amb l'Agustín i ens vam explicar acudits, videojocs, pel·lícules, sèries...
En el museu vam veure la màquina de vapor. La xemeneia era molt gran. Vam fer de mentida els treballs d'abans i vam portar un davantal. A les nenes els pagaven al mes 1 pesseta i als nens 2 pessetes per netejar el tub de la xemeneia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada